Elektrik sinyalin ses sinyaline dönüştüren cihazlara HOPARLÖR denir.

Hoparlörün Yapısı
Birden çok hoparlör çeşidi bulunmaktadır.Fakat ben size günümüzde yaygın olarak kullanılan dinamik hoparlörün yapısını izah edeceğim.Dinamik Hoparlörler;bobin, mıknatıs, kon (diyafram) gibi elemanların bir araya gelmesiyle oluşmuştur.Bu elemanlarda demirden yapılmış bir silindirin ortasına doğal mıknatıs yerleştirilmiştir.Mıknatısla yumuşak demir arasındaki hava aralığına ise hoparlör diyaframının uzantısı üzerine sarılmış bobin konmuştur.


Hoparlörün Çalışma Prensibi
Amfiden (yükselteç) gelen AC özellikli sinyaller hoparlör içindeki bobinin etrafında değişken bir manyetik alan oluşturur. Bu alan ile sabit mıknatısın alanı birbirini itip çekerek diyaframın titreşimine sebep olur. Diyaframın ses sinyallerine göre titreşimi havayı titreştirir.Kulak zarı da buna bağlı olarak titreşerek sesleri algılamamızı sağlar.
RMS -P.M.P.O
Hoparlörler de güç kavramı karşımıza p.m.p.o ve rms olarak çıkar.
P.M.P.O(Peak Music Power Output)hoparlörün anlık olarak dayanabileceği maximum güçtür.Tepe müzik Değeri olarak bilinir.RMS ise hoparlörde etkin değer olarak geçer.Yani bir hoparlör 20 watt rms gücünde ise sürekli olarak 20 watt gücü verebilir.Günümüzdeki hoparlörde PMPO-RMS değerine göre çok abartılmaktadır.Örneğin;50 watt rms değeri olan bir hoparlöre 400-500 watt gibi komik PMPO değerler yazılmaktadır.Bu konuda bilgisi olmayan vatandaşta bu rakamlara kanıp karlı çıkayım derken zararlı çıkmaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder